Türkiye’yi etkisi altına alan basınç merkezlerinin bir kısmı Türkiye çevresinde bir kısmında Türkiye üzerinde oluşmaktadır. Türkiye’yi etkisi altına alan yüksek basınç merkezleri Asor ve Sibirya’dir. Asor yaz döneminin kurak geçmesine kışların çok soğuk geçmesine neden olur. Türkiye’yi etkisi altına alan Alçak basınç merkezleri İzlanda ‘da ve Basra Alçak basıncı yaz döneminde Güneydoğu Anadolu’nun çok sıcak olmasına neden olur. İzlanda alçak basınç alanı ise kışın Türkiye’ye yağışlı hava getirir.
Yükseltici hava kütleleri Alçak basınç, alçalıcı hava kütleleri yüksek basınç oluşturur. Rüzgar yatay ve dikey yönlü hava akımıdır. Basınç farkından oluşur; yüksek basınç merkezinden alçak basınç merkezine doğru eser. Sıcaklığın etkisiyle oluşan basınç merkezleri Termik, Dünyanın günlük Eksen hareketi ile oluşan basınç merkezleri Dinamik basınç merkezleri olarak tanımlanır. Termik basınç merkezlerinde sıcak yerlerde alçak Soğuk alan yerlerde yüksek basınç oluşur. Dinamik basınç merkezlerinin sicaklıkla ilgisi olmadığından basınç merkezleri sıcakta soğukta olabilir.
Yerel Rüzgarlar
Türkiye’de etkili olan yerel rüzgarlar şunlardır;
Karayel, Yıldız, Poyraz Lodos, Kıble, Samyeli(Keşişleme)
Poyraz Türkiye’nin kuzeydoğusundan esen soğuk ve şiddetli rüzgar dir Bu Rüzgar genellikle fırtına şeklinde eser.
Karayel kuzeybatıdan esen soğuk ve şiddetli bir rüzgardır. Marmara denizi çevresinde ve Karadeniz’de etkilidir. Çoğunlukla fırtına şeklinde eser.
Yıldız kuzeyden eser daha çok Karadeniz ve Marmara de etkili olan soğuk ve şiddetli bir rüzgardır.
Lodos güneybatıdan esen daha çok Batı Anadolu ve Marmara denizi çevresinde etkili olan sıcak bir rüzgardır.
Samyeli(Keşişleme) Güney ve Güneydoğu’da esen sıcak ve kuru rüzgardır. Bu rüzgarın kurutucu etkisinden dolayı bitkiler zarar görür.
Kıble güneyden esen sıcak rüzgardır. denizden eserken aldığı nemi dağlara yağış olarak bırakır.
KaYıPSaKaL olarak kodlayabilirsiniz. 🙂
Türkiye ‘de Basınç Ve Rüzgarlar
Our Score